Informatie en advies over alarmsystemen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Alarmsysteem certificaatAlarmsysteem certificaat nodig? Wie zijn huis gaat voorzien van een alarmsysteem komt er al snel achter dat dit een kostbare aangelegenheid kan zijn. Het is dan ook heel goed om te weten dat je wat geld kan terugverdienen met de aanschaf van een alarmsysteem. Dat doe je door vooraf te kijken bij de polis van je inboedelverzekeraar of je opstalverzekeraar.

 

 

*Tips:

  • Direct weten wat een alarmsysteem kost? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale alarmspecialisten.

Een certificaat verkrijgen

Een beveiligingscertificaat kan je op meerdere manieren verkrijgen:

  • Via het bedrijf wat de installatie heeft geplaatst. Kocht je het alarmsysteem bij een professioneel bedrijf wat de installatie voor jouw huis heeft samengesteld en ook heeft geïnstalleerd, dan krijg je een certificaat. Op die manier heb jij het bewijs in handen voor jouw verzekeraar dat je installatie naar behoren werkt en dat jij er alles aan doet om het thuis zo veilig mogelijk te houden.
  • Naderhand via de politie. Heb je een alarmsysteem zelf geïnstalleerd en wil je daarna een certificaat hebben, dan kan je gebruik maken van de diensten van de politie of van een beveiligingsbedrijf. Men keurt op dat moment jouw installatie en weet op die manier of alles goed is aangelegd. Voldoet jouw installatie aan de wettelijk gestelde eisen, dan krijg je een certificaat wat je aan de verzekeraar kan tonen.

Weet welke beveiliging je nodig hebt

De gevoeligheid van jouw huis voor een inbraak is per huishouden verschillend. Het ene huis staat in een buurt die meer ‘geliefd’ is bij inbrekers dan het andere huis. Ook het bouwjaar van je huis maakt nogal een groot verschil wat dit betreft. Je moet je dan ook vooraf goed inlezen op dit onderwerp. Je vindt deze informatie in de Verbeterde Risicoklasse-indeling, oftewel de VRKI. Hierin staat vastgesteld welke preventiemaatregelen je bij jouw bedrijf of huis moet treffen, en ook staat er vermeld wat de zwaarte van die maatregelen moet zijn. Ga dus nooit zomaar uit van een standaard keurmerk wat wordt toegekend; informeer eerst goed naar de specifieke eisen.

Hoe is de risicoklasse indeling opgemaakt

Het VRKI is gemaakt in 2006 en 2007. Er is gewerkt door een team van deskundigen op het beveiligingsgebied afkomstig van de leveranciers van alarmsystemen en van verzekeraars. De voorloper van dit systeem heette de Risicoklasse-Indeling. Dit is een systeem wat nog uit de jaren 80 dateerde en wat destijds alleen was ontwikkeld door verzekeringsmaatschappijen. Door de technologische opmars die sindsdien plaatsvond zijn ook de leveranciers van alarmsystemen gaan meewerken.

Waarom het oude systeem werd veranderd

Niet alleen de techniek innoveert voortdurend; inbrekers worden ook steeds innovatiever om je huis binnen te dringen. Het is dan ook niet voor niets dat het oude systeem niet meer voldeed. Er moest meer pro actief worden meegedacht om tot een beter certificaat te komen. Dit alles stond aan de wieg van het nieuwe VRKI.

Zaken waar het VRKI vanaf hangt

Welk VRKI op jouw huis van toepassing is hangt af van een aantal factoren:

  • De waarde van jouw inboedel. Er moet altijd sprake zijn van een getaxeerde waarde van jouw inboedel. Dat kan gebeuren door een medewerker van een beveiligingsbedrijf maar ook door een medewerker van de verzekeraar. Er zijn klassen tot en met 50.000 euro, tot en met 100.000 euro, tot en met 150.000 euro en boven 150.000 euro. Bij die laatste categorie is er altijd sprake van een alarmsysteem op basis van maatwerk.
  • De waarde van zogeheten attractieve goederen en inventaris. Denk hierbij aan computers, laptops, elektronische installaties en alles wat snel kan worden verhandeld. Hoeveel meer attractieve goederen en inventaris er aanwezig zijn, hoe hoger de klasse is waar jij in valt met jouw huis of bedrijf.
  • Het postcodegebied waarin je woont. Er wordt altijd een analyse gemaakt van jouw huis aan de hand van het postcodegebied waarin jij woont. Zo wordt er gekeken naar de leeftijd van een huis en de mate waarin een dergelijk huis te beveiligen is. Met name oudere huizen zijn vaak slecht te beveiligen waardoor jouw alarminstallatie aan hogere eisen moet voldoen.

Tips voor wie zijn huis wil laten voorzien van een certificaat

Wil jij een certificaat hebben om korting te krijgen op je premie, dan hebben we een aantal tips voor jou:

  • Laat je alarmsysteem door een professional installeren. Een alarmsysteem wat je door een professioneel alarmbedrijf laat installeren zal automatisch worden goedgekeurd voor het certificaat.
  • Laat eerst een inspectie uitvoeren. Alleen een alarmsysteem wat aan alle eisen voldoet van het VRKI komt in aanmerking van een certificaat. Laat daarom eerst een inspectie uitvoeren waarin wordt vastgesteld wat er minimaal nodig is om voor het certificaat in aanmerking te komen. Alles wat je extra koopt is voor je eigen comfort en veiligheid maar niet voor het certificaat.

Betaal niet de hoofdprijs

Wie dit alles leest verwacht natuurlijk de hoofdprijs te betalen voor een alarmsysteem. Gelukkig is het mogelijk om eerst offertes op te vragen met deze functie. Je krijgt voor jouw huis een aantal offertes in huis om te vergelijken. Zo weet je gelijk hoeveel je kwijt bent in jouw situatie.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Een zo goed mogelijke beveiliging van je huis begint met een alarmsysteem

Waar je vroeger alleen maar een alarmsysteem in je huis installeerde als

Aparte alarmsystemen: en toen zag men niks meer

Het hebben van een alarmsysteem in huis komt steeds meer voor, omdat

Je waant je veilig met een alarmsysteem in huis, maar kijk uit wat je koopt

Een alarmsysteem in huis is iets wat veel mensen de laatste tijd