Informatie en advies over alarmsystemen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Alarmsysteem ConsumentenbondAlarmsysteem Consumentenbond? Wie zijn huis gaat beveiligen wil daarbij zo min mogelijk risico lopen. Je wil dan ook niet het risico lopen dat jij investeert in een alarmsysteem wat naderhand niet goed blijkt te functioneren. De consumentenbond doet geregeld onderzoek naar het gebruiksgemak en de kwaliteit van alarmsystemen. Wie een dergelijk systeem wil gaan aanschaffen doet er dan ook goed aan om eerst de testresultaten te lezen alvorens tot een aanschaf over te gaan.

*Tips:

  • Direct weten wat een alarmsysteem kost? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale alarmspecialisten.

Zoveel meer dan alleen testresultaten

Wie bij de Consumentenbond alleen denkt aan testresultaten heeft het helemaal mis. Op de website wordt namelijk nog veel meer informatie gegeven, en ook krijg je tips die de moeite van het lezen waard zijn. Ze voorkomen dat je een dure miskoop doet of dat je met een set komt te zitten die na verloop van tijd om uitbreiding vraagt terwijl dat niet mogelijk blijkt. We hebben een aantal zaken op een rij gezet die volgens de Consumentenbond moeten worden overwogen voordat je een alarmsysteem koopt.

  • Een systeem met een clouddienst. Koop je een alarmsysteem wat je kan aansluiten op je wifi netwerk, dan heet dat een systeem met een clouddienst. Het is wellicht wat duurder in de aanschaf maar op den duur heb je er veel meer plezier van. Het is bovendien een systeem wat eenvoudig aan te leggen is. Jouw eigen smartphone verandert in het bedieningspaneel van je alarminstallatie.
  • Een systeem zonder clouddienst. Er zijn ook alarmsystemen in de handel die werken via een apart bedieningspaneel wat je in je huis ophangt. Dit is een systeem wat heel betrouwbaar is en waar je geen wifi voor nodig hebt. Wanneer het echter aankomt op het aanleggen van het systeem kom je er al snel achter dat we het over een lastig karwei hebben. Beter is het dan ook om een dergelijk systeem te laten aanleggen door een professioneel beveiligingsbedrijf. Je weet alleen dan zeker dat je lang plezier hebt van het systeem.
  • De moeilijkheidsgraad van de installatie. We zijn dol op zelf klussen en het aansluiten van een alarminstallatie lijkt niet heel moeilijk. Informeer je echter goed vooraf op de website van de leveranciers en via de testresultaten van de Consumentenbond. Koop geen installatie die moeilijk aan te leggen is wanneer je dat zelf wil gaan doen. De kans is groot dat de installatie in dat geval onbetrouwbaar is in de werking.
  • De extra kosten. Bij het kopen van een beveiligingssysteem moet je er goed op letten of er extra maandelijkse kosten komen bovenop de aanschaf van het systeem. Zo kan je er bijvoorbeeld achter komen dat je maandelijks voor het opslaan van beelden met je IP camera in de cloud van een server kosten moet betalen. Deze kosten kunnen oplopen tot 10 euro per maand.
  • Een systeem met of zonder meldkamer. Je kan een alarmsysteem kopen met of zonder gebruik van een meldkamer. Het laatste is aan te raden wanneer je veel van huis bent. In dat geval komt er iemand vanuit de meldkamer in actie wanneer er onraad is bij jouw huis. Er wordt gebruik gemaakt van eigen patrouilles van een beveiligingsbedrijf of van de politie die door de meldkamer wordt ingeschakeld. Voor deze diensten betaal je ook extra; een dergelijk abonnement begint bij 12,50 euro per maand maar kan oplopen tot wel 35 euro per maand.

Adviezen na de installatie van je alarminstallatie

Is jouw alarminstallatie aangeschaft en aangesloten, dan zijn er ook adviezen om er het maximale profijt van te hebben.

  • Beveilig jouw opnamen. Alarminstallaties en dan vooral IP camera’s zijn heel praktisch en je koopt ze soms al voor een heel luttel bedrag. Denk er echter wel aan dat je eerst je systeem moet inloggen voordat je het kan gebruiken. Veel camera’s hebben een standaard wachtwoord wat wordt meegeleverd. Blijf je dat wachtwoord na de installatie gebruiken, dan is de kans groot dat internetcriminelen via je camera juist over jouw schouders kunnen meekijken naar alles wat er bij jouw huis gebeurt. Verander dus eerst na installatie het wachtwoord naar je eigen wachtwoord. Doe je dit, dan kan je zelfs met een goedkope alarminstallatie heel betrouwbaar werken.
  • Voorkom inbraak. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Je kan gemakkelijk je maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat inbrekers jouw huis voorbij lopen. Plaats bijvoorbeeld buiten een dummy camera. Wanneer er een echter camera in je huis hangt kan je uiteraard ook stickers plakken op je deur waardoor de inbreker gelijk doorheeft dat hij in beeld is.
  • Bewaar de beelden gelijk. Is er dan een inbraakpoging bij jouw huis gaande, zorg ervoor dat je de beelden bewaart. Bespaar dus nooit op eventuele cloud diensten. Als de politie vraagt om jouw video opnames is het goed om te weten dat deze zonder cloud abonnement vaak na een paar dagen worden vernietigd.

Betaal niet teveel

Wil jij een goed systeem maar daar niet teveel voor betalen, dan doe je er goed aan om eerst de testresultaten te lezen en deze af te zetten tegen de prijs die je voor een installatie betaalt. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om eerst offertes te vragen. Deze ontvang je op maat waarna je in één oogopslag overziet of je niet teveel betaalt voor een alarminstallatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Een zo goed mogelijke beveiliging van je huis begint met een alarmsysteem

Waar je vroeger alleen maar een alarmsysteem in je huis installeerde als

5x Valse vooroordelen alarmsysteem

Een alarmsysteem installeer je niet zomaar. Als je wilt dat deze je

Hoe kan een alarmsysteem geïntegreerd worden in een domoticasysteem?

Op een niet dure manier kun je jouw woning prima beveiligen met