Informatie en advies over alarmsystemen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Alarmsysteem frequentieAlarmsysteem frequentie? Tegenwoordig kan je als particulier of bedrijf niet meer zonder alarmsysteem. Door de toename aan criminaliteit en de golf van geweld die daarmee gepaard gaat voelen mensen zich niet meer veilig in hun huis of bedrijf. De behoefte aan een alarm wat inbrekers verjaagt is dan ook groot. Wie een aantal jaren terug een alarmsysteem kocht komt echter met heel andere verhalen. Je krijgt geregeld valse meldingen bij een alarm, zeker wanneer het draadloos is aangelegd. We zullen ingaan op dit stuk; over valse meldingen en hoe je die kan voorkomen.

*Tips:

  • Direct weten wat een alarmsysteem kost? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale alarmspecialisten.

De reden van valse meldingen

De belangrijkste reden waarom je valse meldingen kan krijgen bij een alarmsysteem is het feit dat er gewerkt wordt met een bepaalde (radio)frequentie. Doordat deze soms ook gebruikt wordt bijvoorbeeld bij auto’s met een automatische ontgrendeling en andere apparatuur is de frequentie soms overbezet. Dit kan ervoor zorgen dat de buurman zijn auto start en jij een alarmmelding krijgt. Veel producenten van apparatuur maken immers gebruik van een zo goedkoop mogelijke frequentie. Dat deze daardoor storingsgevoelig is wordt verzwegen.

Een gedraad systeem als oplossing

Wie in een wijk woont waar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van apparatuur die op een bepaalde frequentie werkt kan natuurlijk kiezen voor een alternatieve manier van alarmsysteem aanleggen. In dat geval is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een radiosysteem wat gedraad is aangelegd. Deze oudere variant van het alarmsysteem werkt volgens een volledige bekabeling. Alle componenten zijn met kabels aan elkaar verbonden. Dit systeem kan je aanleggen op het moment dat er bijvoorbeeld een verbouwing bij jou thuis plaatsvindt waardoor alle muren gestript zijn. Je moet immers de kabels zo goed mogelijk zien weg te werken na het aanleggen van het systeem.

Voor- en nadelen van een gedraad systeem

De voordelen van een gedraad systeem zijn er zeker. We hebben ze op een rij gezet:

  • Niet gevoelig voor storingen in de frequentie. De apparatuur werkt op elektronica, en is daardoor niet gevoelig voor storingen in de ether. Ongeacht de afstandsbedieningen die gebruikt worden heb jij een systeem zonder valse meldingen.
  • Doordat een systeem niet op bijvoorbeeld Wifi werkt is het veel betrouwbaarder en tot in elke hoek van jouw huis aan te leggen. Er hoeft dus niet met wifi repeaters gewerkt te worden.

Er zijn echter ook nadelen aan een gedraad systeem:

  • Arbeidsintensief bij het aanleggen. Bij het aanleggen moet er flink wat werk plaatsvinden om alle draden netjes weg te werken. Dat doe je niet alleen voor jezelf; je voorkomt daardoor ook dat inbrekers jouw alarmsysteem met één draad doorknippen onklaar kunnen maken.
  • Gevoelig door de bedrading. Ontstaat er schade aan de bedrading, dan zal het systeem niet meer goed werken.
  • Gevoelig voor stroomstoringen. Tenzij er een reserve accu in de vorm van een batterij op is aangesloten is jouw systeem heel gevoelig voor stroomstoringen.

Toch liever een draadloos systeem

Wie liever een draadloos systeem kiest heeft een aantal voor- en nadelen. We beginnen met de voordelen:

  • Aan te leggen zonder hak- en breekwerk. Enkel de apparatuur ophangen op de juiste plek is goed genoeg.
  • Eenvoudige en snelle installatie. Minder arbeidsintensief.
  • Apparatuur is vaak goedkoper.

Er zijn ook een aantal nadelen:

  • Gevoelig voor storingen in de Wifi. Hoe je dit kan voorkomen, daar komen we straks op terug.
  • Bij een internetstoring ligt jouw alarmsysteem plat.

Voorkom storingen door een overbezette frequentie

Het is heel eenvoudig om storingen te voorkomen bij een draadloos aangelegd alarmsysteem. Dat doe je op de volgende manieren:

  • Controleer ieder jaar de batterijen van de apparatuur. De batterijen zullen een levensduur van ongeveer 1 tot 1,5 jaar hebben, dus ze moeten op tijd worden vervangen. Dit kan je eventueel uitbesteden aan de leverancier van jouw alarminstallatie die dit onder een onderhoudscontract voor je regelt.
  • Kies apparatuur van een A-merk. Men maakt in dat geval gebruik van frequentie 868Mhz. Dit is een speciale frequentie voor alarm apparatuur.
  • Kies apparatuur die kan wisselen van frequentie bij overbelasting van een netwerk. Koop je dan toch een B-merk, kijk dan of de frequentie (automatisch) wordt bijgesteld bij een overbelasting van het netwerk.

Hoeveel kost een alarmsysteem met een veilige frequentie

Uiteraard wil je graag weten hoeveel je kwijt bent voor een alarmsysteem met een veilige frequentie. We deden navraag bij een aantal leveranciers.

 

Wat voor merk koop je Omschrijving Prijs
Jablotron Oasis Basisstation met communicatie kiezers. Inclusief draadloos magneetcontact, bewegingssensor, afstandsbediening, draadloze binnen sirene, magneetcontact gedraad. 624 euro
Jablotron Oasis Zoals zojuist beschreven, echter inclusief installatie 926 euro
Galaxy/Honeywell Basisstation, uit te breiden met meerdere losse componenten naar keuze 98 tot 628 euro, afhankelijk van luxe uitvoering en aantal aansluitmogelijkheden

 

Een goede prijs voor een goed alarmsysteem

Voor een alarmsysteem wat via frequentie 868Mhz werkt ben je altijd wat meer kwijt. Je betaalt echter nooit teveel wanneer je eerst offertes opvraagt. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk een aantal vrijblijvende offertes in jouw mailbox om te vergelijken.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Een veilig huis: schaf een alarmsysteem aan!

Veel Nederlanders gaan over tot het aanschaffen van een alarmsysteem om zo

Hardrock jaagt inbrekers weg bij dit alarmsysteem

Wanneer je besluit een alarmsysteem te nemen in je huis, dan zul

Moet je wel of geen abonnement afsluiten bij je alarmsysteem?

Dat het veiliger is om een alarmsysteem in je woning te installeren,