Informatie en advies over alarmsystemen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Alarmsysteem fiscaal aftrekbaarAlarmsysteem fiscaal aftrekbaar? Op het ogenblik dat je er aan denkt om een investering te doen in een alarmsysteem spreekt het voor zich dat je de aankoopprijs van dat systeem zo beperkt mogelijk zal willen houden. Toch moet een alarmsysteem ook gewoon weten te voldoen aan de vooropgestelde verwachtingen en die combinatie is niet altijd even eenvoudig te realiseren. Omwille van deze reden gaan mensen dan ook op zoek naar mogelijkheden om te besparen op het kopen van een alarmsysteem of onderzoeken ze of ze eventueel kunnen rekenen op een (gedeeltelijke) terugbetaling van hun aankoop. Ben jij eveneens benieuwd naar bijvoorbeeld het feit of een alarmsysteem fiscaal aftrekbaar is of niet? Lees dan snel verder, want je komt er alles over te weten op deze pagina!

*Tips:

  • Direct weten wat een alarmsysteem kost? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale alarmspecialisten.

Hoeveel kost een alarmsysteem?

Vooraleer we verder ingaan op het feit of een alarmsysteem al dan niet fiscaal aftrekbaar is gaan we eerst even kijken naar de kosten die aan een dergelijke installatie verbonden kunnen zijn. Wij hebben een aantal standaard systemen inclusief hun prijskaartje voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Type alarmsysteem Gemiddelde kostprijs
Basis, bekabeld alarmsysteem Gemiddeld zo’n 1.250 euro
Basis, draadloos alarmsysteem Gemiddeld zo’n 800 euro
Uitgebreid, bekabeld alarmsysteem Gemiddeld zo’n 1.750 euro
Uitgebreid, draadloos alarmsysteem Gemiddeld zo’n 1.250 euro
Hybride alarmsysteem Gemiddeld zo’n 1.100 euro

Is een alarmsysteem fiscaal aftrekbaar in Nederland?

Over de landsgrenzen, namelijk in België is het tot vandaag de dag nog steeds mogelijk om de aankoop van een alarmsysteem fiscaal in mindering te brengen. Daar ligt de verantwoordelijkheid voor dit gegeven echter bij de gewesten. In Nederland is er geen sprake van een dergelijke wetgeving waardoor er geen sprake is van een fiscaal voordeel bij een investering in een alarmsysteem. Het aanschaffen van een alarmsysteem kan dan ook jammer genoeg niet in mindering worden gebracht bij het opmaken van de belastingaangifte.

Toch een teruggave bij investering in een alarmsysteem?

Het feit dat er geen landelijk fiscaal voordeel geldt voor een investering die wordt gedaan in een alarmsysteem zorgt er niet voor dat je als eigenaar van de woning helemaal op geen enkele financiële tegemoetkoming kan rekenen. In het verleden was er voor wat de beveiliging van een woning betreft sprake van een landelijke subsidieregeling. Deze regeling zorgde er voor dat mensen die er voor kiezen om te investeren in een dergelijk systeem konden rekenen op een gedeeltelijke terugbetaling. Deze regeling werd helaas doorheen de jaren afgeschaft omdat het de Nederlandse overheid teveel geld zou kosten. Hoewel, volledig afgeschaft is de subsidie niet helemaal. Ze werd eigenlijk gewoon verlegd naar de regionale besturen.

Het feit dat de subsidie voor een investering in een alarmsysteem tegenwoordig de verantwoordelijkheid is geworden van de steden en gemeenten zorgt er voor dat er sprake is van een groot aantal uiteenlopende situaties. In de praktijk is het dan ook zo dat lang niet elke stad of gemeente de nodige financiële middelen voor handen heeft om tegemoet te komen aan de vereisten die een dergelijke subsidie met zich meebrengt. Vooraleer te investeren in een alarmsysteem is het dan ook altijd interessant om eerst even na te gaan bij de stad of gemeente waarin je woonachtig bent of er al dan niet een financiële compensatie voor kan worden verkregen. Is dat niet het geval? Dan zal je jammer genoeg volledig zelf moeten opdraaien voor het kostenplaatje dat het kopen van je alarmsysteem met zich meebrengt.

Interessante bespaartips

Kan je geen aanspraak maken op een subsidie of een andere financiële tegemoetkoming voor de investering in een nieuw alarmsysteem? In dat geval hoef je nog niet meteen te wanhopen. Ondanks het feit dat het standaard prijskaartje van een alarmsysteem namelijk behoorlijk hoog kan uitvallen bestaan er altijd mogelijkheden om de hoogte van de kostprijs enigszins in te perken. Hoe je dat precies kan doen hebben we even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

  • Kies niet voor een systeem op maat. Er zijn op de markt tegenwoordig prima en bovendien zeer complete alarmsystemen terug te vinden die je kan kopen tegen een bijzonder interessante prijs. Er voor kiezen om één van deze, standaard sets in huis te halen zorgt er altijd voor dat je kan rekenen op een niet onbelangrijk financieel voordeel in vergelijking met een maatwerk installatie.
  • Plaats zelf je alarmsysteem. Zo’n 25 procent van de totale kostprijs van een alarmsysteem gaat naar de kostprijs voor het installeren. Je kan dit dan ook uiteraard uitbesteden aan een specialist, maar vooral in het geval van een standaard alarmsysteem kan je deze eigenlijk ook perfect gewoon zelf plaatsen. Op deze manier kan de kostprijs eveneens een beetje worden gedrukt en dat zonder dat er moet worden ingeboet op vlak van kwaliteit of betrouwbaarheid.
  • Korting op inboedelverzekering. Het laten plaatsen van een alarmsysteem in huis kan er zomaar ook voor zorgen dat de kostprijs van je inboedelverzekering kan worden verlaagd. Dit heeft alles te maken met het feit dat de veiligheid in je woning aanzienlijk wordt opgeschroefd. Het gevolg daarvan is dat het minder waarschijnlijk wordt dat er schade gebeurt aan de inboedel of dat deze bijvoorbeeld wordt gestolen. Heel wat verzekeraars bieden hiervoor dan ook een niet onaantrekkelijke korting aan op de inboedelverzekering.

Tot 30% besparen op je alarmsysteem? Het kan!

Ook zonder fiscaal voordeel kan het zoals je reeds hebt kunnen lezen financieel interessant zijn om te investeren in een alarmsysteem. Er is echter nog meer, want eigenlijk hebben we de meest interessante bespaartip voor het laatste gehouden. Wist je namelijk dat er zomaar voor het aanschaffen van jouw alarmsysteem nog een extra besparing kan worden gerealiseerd die kan oplopen tot zomaar even 30 procent? Hoe dan? Zeer eenvoudig. In de praktijk is het zo dat mensen die willen investeren in een alarmsysteem niet veel tijd hebben om zomaar naar verschillende bedrijven te stappen om informatie op te vragen. Toch is dit wel degelijk wat er moet gebeuren indien je wil kunnen rekenen op de scherpst mogelijke prijs voor jouw alarmsysteem. Door het opvragen van offertes bij verschillende bedrijven en door deze kosten met elkaar te vergelijken behoort het realiseren van een besparing tot een mooie 30 procent zomaar tot de mogelijkheden. Op deze manier kan het prijskaartje van jouw nieuwe alarmsysteem nog net dat tikkeltje extra worden gedrukt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Aparte alarmsystemen: en toen zag men niks meer

Het hebben van een alarmsysteem in huis komt steeds meer voor, omdat

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten alarmsysteem

Met een goed alarmsysteem kun je inbraken voorkomen en branden tijdig detecteren.

Een zo goed mogelijke beveiliging van je huis begint met een alarmsysteem

Waar je vroeger alleen maar een alarmsysteem in je huis installeerde als