Subsidie alarmsysteem

Subsidie alarmsysteemSubsidie alarmsysteem? Op het moment van schrijven (eind 2018) is er geen landelijke subsidie waarvoor je in aanmerking komt als je een alarmsysteem gaat plaatsen. Er is ook geen informatie bekend waaruit blijkt of dit in de toekomst wel zo zal zijn. Voorheen, in 2015, waren hier wel landelijk gelden voor beschikbaar gemaakt, maar deze zijn in verband met bezuinigingen weer ingetrokken. Vandaag de dag zal je dus voor een nieuw alarmsysteem het volle pond moeten betalen en als je deze laat installeren, dan kun je rekenen op kosten van tussen de €400 en €3500. Toch zijn er manieren waarop je kunt besparen op je alarmsysteem, en ook zijn landelijke subsidies dan uitgesloten, financiële hulp is er in verscheidene vormen.

*Tips:

  • Direct weten wat een alarmsysteem kost? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale alarmspecialisten.

Regionale subsidies

Waarschijnlijk zal je hier geen succes hebben, maar het kan geen kwaad na te vragen of er bij je gemeente of provincie ook subsidies beschikbaar zijn voor als je een alarmsysteem laat aanleggen. Nadat de landelijke subsidie werd afgeschaft werd het overgelaten aan de regio’s om te bepalen of ze hiermee door wilden gaan of niet. Het is dus mogelijk dat in jouw woonplaats, gemeente of provincie wel geld beschikbaar is. Deze informatie vind je gemakkelijk online, maar natuurlijk kan een belletje of een bezoekje aan je gemeente- of provinciehuis ook direct uitslag geven.

Korting op je verzekering

Als je een alarmsysteem laat aanleggen, dan voldoe je aan een aantal van de eisen om een BORG-certificaat te ontvangen. Om dit certificaat te krijgen moet je woning inbraakveilig zijn en dit moet worden getoetst door een erkende veiligheidsspecialist. Als je je alarmsysteem hebt geïnstalleerd dan kun je deze specialist laten langskomen om je woning te analyseren. Waarschijnlijk krijg je de opdracht om nog een aantal andere veranderingen te maken, maar dit is het geld meer dan waard. Uiteraard heb je daarna een woning die erg inbraakveilig is, maar je kunt dit ook bewijzen. Heb je het BORG-certificaat ontvangen, dan kun je deze gebruiken om korting te krijgen op je inboedelverzekering.

Meerwaarde van je woning

Door het BORG-certificaat kun je ook bewijzen aan potentiele kopers van je huis dat je woning inbraakveilig is. Een ander heel gewichtig keurmerk op dit gebied is het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Deze werkt met een puntensysteem en elke keer als je een veiligheidsmaatregel neemt zal je woning een hogere score krijgen. Ook hier krijg je een officieel certificaat voor, wat je kunt gebruiken om je woning beter verkoopbaar te maken, maar ook om je woning duurder te koop te zetten. Nieuwe inwoners zullen erg blij zijn dat ze geen geld meer hoeven steken in het inbraakveilig maken van de woning, zodat ze graag iets extra’s betalen. Na het plaatsen van een alarmsysteem vraag je dus een BORG-certificaat aan en laat je de politie langskomen. Met deze twee certificeringen kun je op de lange termijn je investering in een nieuw alarmsysteem terugverdienen.

Een tweedehands alarmsysteem kopen

Een laatste optie die je natuurlijk altijd nog hebt is het aanschaffen van een tweedehands alarmsysteem. Deze moet dan wel de juiste componenten bevatten en genoeg componenten, maar vooral als je voor een kwalitatief merk gaat zal je veel geld besparen. Deze systemen kunnen vaak nog vele jaren meegaan. Wat je dan wel het beste doet is een specialist vragen het systeem te installeren. Je wilt geen risico’s nemen en je bent ook de garantie al kwijt. De specialist zal er zorg voor dragen dat het alarmsysteem op de correcte manier wordt geplaatst en dat je er optimaal gebruik van kunt maken.

De kosten van een alarmsysteem

Voor een nieuw alarmsysteem betaal je gemiddeld dus €400 – €2500. Deze prijzen worden natuurlijk beïnvloed door de omvang van het systeem, door de kwaliteit ervan, door het type systeem en ook door het bedrijf dat het gaat installeren. Voor €400 kun je een basissysteem laten installeren. Dit is dan direct ook minimaal en bestaat misschien uit een paar bewegingsmelders en een rookmelder. Daarnaast zijn er systemen die camera’s, rook- en koolmonoxidemelders, bewegingsmelders, sprinklers, videoschermen en een abonnement bij de meldkamer bevatten en deze kosten zijn natuurlijk veel hoger. De prijs die je betaalt is volledig afhankelijk van jouw type woning en van je eigen verwachtingen.

  • De goedkoopste optie: de goedkoopste optie die je hebt is een alarmsysteem kopen en zelf installeren. Deze zullen dan geen punten opleveren voor het PKVW-keurmerk en het BORG-certificaat. Laat je een minimaal systeem installeren door een specialist dan kost je dit minstens €400. Zo gauw je gaat uitbreiden zal dit bedrag snel omhooggaan.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien is het beter om ervan uit te gaan dat je voor een goed alarmsysteem in een eengezinswoning zo’n €1000 kwijt zal zijn. Dit is inclusief een aantal camera’s, bewegingssensoren, rook- en koolmonoxidemelders en een bedieningskastje aan de muur. Voor een paar euro per maand kun je dan ook een abonnement op een meldkamer nemen. Voor deze prijs heb je een mooi systeem waarmee je je woning tot op hoge standaard kunt beveiligen.
  • De duurste optie: uiteraard zijn er ook systemen waarbij je veel meer luxeopties hebt. Denk bijvoorbeeld aan een bedieningspaneel bij je bed zodat je het systeem in kunt schakelen als je gaat slapen. Ook heb je de mogelijkheid een alarmsysteem te laten aansluiten op je complete domotica systeem en kun je extra componenten laten toevoegen, zoals een videoscherm met wie er voor de deur staat, een intercom, sprinklers voor het geval er brand wordt gedetecteerd en een sirene die afgaat wanneer er een melding is. De kosten voor zo’n alarmsysteem lopen gemakkelijk op tot duizenden euro’s.

Wat kost een nieuw alarmsysteem?

De kosten van een nieuw alarmsysteem kunnen verschillen van €150 tot €2500. De volgende tabel geeft de verschillende mogelijkheden weer inclusief eventuele arbeidskosten en BTW. Als je het systeem zelf wilt installeren kan je er van uit gaan dat de arbeidskosten 70 procent uitmaken van de hele rekening.

Soort systeem Kosten
Basis alarmsysteem Van €150 tot €800
Professioneel alarmsysteem Van €1000 tot 2500
Camerabewaking Van €300 tot €1300
Deurbeveiliging Van €800 tot €2000
Raambeveiliging Van €40 tot €200
Veiligheidsdeuren Van €600 tot €2000
Veiligheidsrolluik Van €400 tot €2500

De subsidie voorheen

Bedrijven en particulieren doe voorheen investeerden in het verbeteren van de beveiliging thuis of op het werk, kwamen in aanmerking voor een landelijke subsidie. Om deze subsidie te krijgen, moest je kunnen bewijzen dat je ook echt een nieuw alarmsysteem had geïnstalleerd. De subsidie bleek erg populair en kostte de overheid veel geld en al snel werd besloten dit onder de regionale instanties onder te brengen.

De subsidie in de toekomst

Elke stad, gemeente en provincie krijgt een bepaald jaarlijks budget dat ze zelf kunnen onderverdelen. Het kan zijn dat er een potje wordt gemaakt voor een subsidie waar het aanleggen van een alarmsysteem onder zou vallen, maar dit is dus niet verplicht. Het kan zijn dat jouw gemeente dit niet doet, maar de buurgemeente wel. Om er achter te komen of jij hiervoor in aanmerking komt, zal je dus onderzoek moeten doen naar wat er bij jou op lokaal niveau beschikbaar is.

Subsidie voorwaarden

Als je hebt ontdekt dat er een subsidie is voor jou, zal je alle documentatie omtrent het aangelegde systeem moeten kunnen laten zien. Dit dient als bewijs dat het systeem ook daadwerkelijk is aangelegd. Het is ook niet ongewoon voor een gemeente om bepaalde eisen te stellen aan het aangelegde systeem. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vragen naar de aard van het aangelegde systeem  of een minimaal investeringsbedrag opleggen. Om deze redenen is het verstandig om voordat je het systeem aanlegt, te kijken wat deze voorwaarden zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken wat betreft de aanschaf van je systeem.

Vergelijk offertes

Exacte prijzen voor jouw alarmsysteem zijn dus zeker afhankelijk van jouw specifieke wensen en behoeften. Een laatste manier om geld te besparen is door het verrichten van een grondig marktonderzoek. Onze vergelijkingstool kan je dan alvast aan een aantal offertes helpen, zodat je zeker weet dat je alle opties hebt bekeken.

Vergelijk lokale alarmspecialisten:

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen. Vergelijk altijd voordat je koopt. Vul hieronder je postcode in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale specialisten en bespaar tot 30% op de kosten.