Informatie en advies over alarmsystemen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Domotica is de toepassing van elektronica en thuisnetwerken voor procesautomatisering in en rond een huis of klein bedrijf. Domotica zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Kortom, er is een domotica oplossing voor elk budget. Met een systeem in het hogere segment moet je denken aan vijf tot tien procent van de totale prijs van je huis, maar er zijn ook eenvoudige systemen voor enkele tientjes. Je krijgt in dit stuk een zo breed mogelijk uitleg over de verschillende soorten domotica, hoe je deze kiest en wat je kunt verwachten.

Hoeveel kost domotica?

De kosten van een domotica systeem zijn afhankelijk van verschillende

factoren:

  • Systeemkwaliteit
  • Bekabeld of draadloos netwerk
  • Installatietijd
  • Aantal ondersteunde functies

Er zijn grofweg drie soorten domotica oplossingen beschikbaar op de markt.
Hieronder kun je meer lezen over de voor en nadelen van elk segment.

Kosten Prijs
Installatie 650-750
Opgrade zekeringkast 750-850
Domotica 3000
Totaal standaard domotica 4000-4500

Top segment domotica

In het top segment vindt je de meest betrouwbare en complete systemen zoals GIRA, Niko en Legrand. Deze vaak prachtig ontworpen systemen worden gekenmerkt door een bedraad netwerk, meestal in combinatie met een draadloos besturingssysteem. Een bekabeld netwerk reageert sneller, heeft minder onderbrekingen en is veel beter beschermd. Het nadeel is dat er extra bekabeling moet worden geïnstalleerd. In een bestaand huis is dat vrij drastisch. Een goed moment om een kabelsysteem te installeren is bij een nieuw gebouw of tijdens een grondige renovatie.

Het meest voorkomende protocol in dit segment is KNX. Dit is een open standaard voor domotica die door vrijwel alle leveranciers in deze industrie wordt gebruikt. Het systeem blijft makkelijk uit te breiden en wanneer een merk onverwacht verdwijnt, zijn er altijd alternatieven. De installatie van een systeem in het top segment wordt gewoonlijk uitgevoerd door gespecialiseerde vakmensen.

Midden segment domotica

Toepassingen in het midden segment werken normaliter met een basis station die draadloos met schakelaars communiceert en met de verlichting en andere slimme producten in en rond het huis is verbonden. Het basisstation heeft een WiFi-netwerk om het systeem te bedienen met een smartphone of tablet. Populaire merken in dit segment zijn bijvoorbeeld Z-Wave of ZigBee.

Deze middelste laag ontwikkelt zich sterk. Nieuwe apparaten en intelligente oplossingen worden bijna elke dag geïntroduceerd. Producten van verschillende leveranciers zijn echter niet altijd te combineren met elkaar. Dit betekent dat je meerdere basisstations en meerdere afzonderlijke programma’s nodig hebt om de functionaliteit volledig te benutten. Grote bedrijven zoals Google, Philips, Apple en Samsung werken aan (nieuwe) standaarden om alle apparaten van één oplossing te voorzien. Dit is een geweldige wedstrijd waarvan het einde nog niet in zicht is.

Budget domotica

Aan de onderzijde van de markt heb je een aantal goedkope pakketten op instapniveau. Oplossingen waarmee de meeste handige klussers het huis zonder al te veel problemen kunnen beschermen of de elektrische apparaten en verlichting gemakkelijk kan bedienen. Dit alles voor een fractie van de prijs van een professioneel systeem. Het nadeel van deze systemen is de beveiliging van het transmissieprotocol en de beveiliging. Ook al is de kans klein zou de buurman die hetzelfde systeem bezit gebruik kunnen maken van jouw apparatuur. Een ander nadeel zijn de beperkte mogelijkheden tot uitbreiding. Dit maakt de systemen minder geschikt voor de langere termijn.

Hoe je kosten kunt besparen

Een domotica systeem biedt meer dan alleen veiligheid en comfort. Je bespaart ook geld. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een systeem. Denk aan lagere energiekosten, zoal wasmachines en vaatwassers die draaien op het nachttarief.

Een thermostaat die zorgt voor minder gasverbruik. In sommige gevallen ontvangt je zelfs korting op je premie na het installeren van een brandalarm of inbraakalarm.

Tips

  • Stel een lijst samen met de functies die je nu of in de toekomst zou willen automatiseren.
  • Als je nog steeds niet zeker weet wat je wil automatiseren, kies dan voor een systeem dat eenvoudig kan worden uitgebreid.
  • Let op het moment dat u het systeem installeert. In combinatie met een uitbreiding zijn de kosten relatief laag.
  • Kijk niet alleen aan de kosten, maar ook naar mogelijke besparingen.
  • Denk goed na of je het zelf kunt installeren of je iemand moet het inhuren om dit te doen.
  • Wees in ieder geval goed geïnformeerd. Er zijn ook ervaren specialisten die je vrijblijvend kunnen adviseren op het gebied van domotica.

Benieuwd geworden naar de vele mogelijkheden van thuisautomatisering en de vele besparingen die het je kan opleveren? Laat je dan goed informeren en vraag meteen een offerte aan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Een zo goed mogelijke beveiliging van je huis begint met een alarmsysteem

Waar je vroeger alleen maar een alarmsysteem in je huis installeerde als

Een veilig huis: schaf een alarmsysteem aan!

Veel Nederlanders gaan over tot het aanschaffen van een alarmsysteem om zo

Hoe kan een alarmsysteem geïntegreerd worden in een domoticasysteem?

Op een niet dure manier kun je jouw woning prima beveiligen met