Informatie en advies over alarmsystemen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In de wintermaanden is het hoogseizoen bij inbrekers. De dagen worden korter en de nachten langer en door de vele feestdagen zijn vaak mensen meerdere uren van huis weg. En wanneer de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Voorkom dat je feestvreugde teniet wordt gedaan door een inbraak aan je woning en schaf een alarmsysteem aan. Een alarmsysteem detecteert een abnormale gebeurtenis aan je huis of een calamiteit, waardoor alarmsystemen je ook voor brand kunnen waarschuwen. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen op de markt. Een van hen is het slimme alarmsysteem. Wat dit precies is en wat de voordelen van een dergelijk systeem zijn, zal dit artikel toelichten.

Wat is een slim alarmsysteem?

Een slim alarmsysteem is een alarminstallatie dat gebruik maakt van het Wifi-netwerk om meldingen te versturen. Slimme alarminstallaties zijn veelal gekoppeld aan speciale mobiele applicaties, die je op een smartphone of tablet kunt downloaden via Google Play of de App Store. In de applicatie krijg je als gebruiker een waarschuwing, zodra er een abnormale activiteit aan je huis gedetecteerd wordt. Slimme alarmsystemen kun je met andere smart home apparaten koppelen, zoals slimme lampen, bewegingssensoren en camera’s. Als je vervolgens een melding in je app krijgt van calamiteit, dan kun je bij een slim systeem direct camerabeelden bekijken in je app. Door de connectie met internet kun je daarom overal ter wereld zien hoe het met je huis gesteld is. Een slim alarmsysteem bestaat meestal uit bewegingsmelders, raam- en deurcontacten, slimme camera’s en/of andere slimme alarmproducten.

De voordelen van een slimme alarminstallatie

Wanneer je een slim alarmsysteem in je huis installeert, brengt dit meerdere voordelen met zich mee:

 • Waar je ook bent, je kunt je huis in de gaten houden. Je krijgt namelijk direct bericht als er iets ongewoons geconstateerd wordt en je kunt eveneens instellen dat je notificaties ontvangt, wanneer de camera überhaupt beweging herkent.
 • Tweezijdige communicatie: veel slimme camera’s zijn voorzien van een ingebouwde luidspreker. Dit houdt in dat je met de persoon, die je ziet kunt praten. Je kunt echter ook horen wat diegene zegt en doet en wat er nog meer bij je huis gebeurt.
 • Makkelijk te bedienen: omdat de camera’s gekoppeld zijn aan je app, kun je ze met de app bedienen. Zo kun je op ieder willekeurig moment een opname starten, die in je app opgeslagen wordt.
 • Er zijn voldoende andere koppelingsmogelijkheden mogelijk. Een slimme alarminstallatie kun je ook koppelen aan tal van andere smart home apparaten, zoals lampen. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om bij ongewenste activiteiten een lamp te laten aanspringen, zodat het net lijkt alsof iemand thuis is. Inbrekers schrikt dit vaak af.

Waar moet je op letten bij aankoop?

Wanneer je een slim alarmsysteem gaat kopen, wil je er wel van verzekerd zijn dat dit systeem ook werkt en dat je geen kat in de zak koopt. Hieronder volgt een aantal punten, waarop je moet letten bij de aanschaf van een slim alarmsysteem:

 • Gevoeligheid van het systeem: wanneer je in je huishouden dieren hebt wonen, wil je niet dat je constant meldingen krijgt van je alarmsysteem wanneer de hond besluit een wandeling te maken. Daarom is een alarmsysteem waarvan je de gevoeligheid kunt instellen een echte aanrader.
 • Welk protocol wordt er gevolgd? Wanneer je jouw alarmsysteem wil koppelen aan je andere smart home devices, dan moeten deze apparaten wel hetzelfde protocol volgen anders mislukt de koppeling.
 • Veiligheidscertificaten aanwezig? Je moet altijd de versleuteling en veiligheidscertificaten controleren van een alarmsysteem, voordat je deze aanschaft. Onafhankelijke testen van specialisten kunnen je hierbij op weg helpen. Een End-to-End versleuteling is vaak het beste, want dit wordt ook in banken gebruikt.

Top tien van beste slimme alarmsystemen

Hieronder volgt een top tien van de beste slimme alarmsystemen anno 2021:

 • Ring Alarm Beveiligingsset
 • Somfy Protect Home Alarm
 • Gigaset Security Standaardpakket
 • Netatmo Slimme Deur- en Raamsensoren
 • Somfy One+
 • Netatmom Security Pack
 • WoonVeilig Alarm-03
 • eTiger S6
 • Chuango G5 Plus
 • Blaupunkt SA 2900-R

Wat kosten slimme alarmsystemen?

Wat de precieze kosten zijn voor een slim alarmsysteem wordt onder andere bepaald door welke functies je wil hebben in het systeem. Ga je voor de meest basis slimme alarminstallatie, dan betaal je nog geen honderd euro. Wil je echter meer slimme functies, dan kan je prijs wel oplopen tot €900 of zelfs nog hoger. Daarbij komt dat je vaak ook nog gevraagd wordt om een abonnement af te sluiten bij een meldkamer. Zo stuurt je alarmsysteem ook verdachte meldingen door naar een meldkamer, die dan iemand eropuit stuurt om te kijken bij je huis. Deze abonnementskosten liggen tussen de €180 en €250 jaarlijks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Je waant je veilig met een alarmsysteem in huis, maar kijk uit wat je koopt

Een alarmsysteem in huis is iets wat veel mensen de laatste tijd

Moet je wel of geen abonnement afsluiten bij je alarmsysteem?

Dat het veiliger is om een alarmsysteem in je woning te installeren,

Aparte alarmsystemen: en toen zag men niks meer

Het hebben van een alarmsysteem in huis komt steeds meer voor, omdat