Informatie en advies over alarmsystemen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Op een niet dure manier kun je jouw woning prima beveiligen met een alarmsysteem. Het voorkomt (preventieve werking) en kan ertoe leiden dat hulpdiensten sneller ingeschakeld worden (reactieve werking). Tevens zorgt een alarminstallatie in huis voor een hogere waarde aan je huis op de huizenmarkt en geven sommige verzekeraars korting op je inboedelverzekering, omdat schade en diefstal minder snel voorkomen.

Welke soorten alarmsystemen zijn er?

Je hebt drie verschillende soorten alarmsystemen, die je kunt aanschaffen: het bekabelde, draadloze en hybride alarmsysteem. Binnen deze soorten heb je nog twee uitvoeringen: standaard en uitgebreid. Bij een uitgebreid alarmsysteem zie je vaker als kenmerk staan: integratie bij domoticasysteem. Maar wat houdt dit precies in?

Wat is domotica in je woning?

Domotica is samengetrokken uit twee woorden: het Latijnse woord domus wat huis betekent en tica duidt wetenschap aan, zoals bij informatica. Domotica houdt kortom in alle digitale technieken die je in en rondom je woning gebruikt om de comfort en veiligheid van jou en je inwoners te vergroten.

Waar zie je domotica in huis terug?

Domotica vind je overal in huis terug. Denk hierbij aan zichtbare zaken, zoals het bedienen van je cv met een tablet of het openen en sluiten van je garagedeur op afstand. Er zijn echter ook domoticasystemen, waar je zelf niet bewust mee bezig bent. Denk bijvoorbeeld aan de vlambewaking in je fornuis, waarbij de gastoevoer afgesloten wordt als de vlam uit is. Of de zonweringen, die automatisch open of dichtgaan bij de detectering van de stralen van de zon. Domotica wordt centraal vanaf een plek geregeld en hierbij is een Wifi-verbinding of Bluetooth-verbinding noodzakelijk. Je kunt ook altijd losse onderdelen aan je domoticasysteem toevoegen.

Domotica is niet smart home

Domotica kan heel uitgebreid zijn, zoals bovenstaande voorbeelden al aantonen. Bijna alles wat je op afstand in huis kunt besturen valt onder de categorie domotica. Smart home is de overtreffende trap. Hierbij denken de elektrische apparaten bijna voor zichzelf. Denk hierbij aan zaken als een beveiligingssensor, die je niet alleen op onraad attent maakt maar vervolgens ook advies geeft over de vervolgstappen. Sommige producten kunnen zelfs je dagritme leren, waardoor bijvoorbeeld je verwarming automatisch wordt aangezet op tijden dat je normalerwijze thuis bent.

Domotica is erg duur

Je hoort vaak zeggen dat domoticasystemen erg duur zijn. Ofschoon dit an sich klopt, hoeft het niet zo te zijn. Een standaard systeem kost veelal reeds €4500 om dit te laten installeren door een expert. Hierbij betaal je voor een standaard domoticasysteem voor rolluiken en verlichting, uitbreiding van je zekeringenkast en de elektrische installatie. Kies je ervoor om naderhand pas uit te breiden, dan blijft die installatieprijs €4500. Wil je echter een compleet systeem, dan zullen de kosten direct oplopen tot drie tot vijf procent van de totaalprijs van je huis. Zie tabel 1 voor de kosten van een domoticasysteem.

Tabel 1. Kosten van een domoticasysteem.

Onderdelen Prijs
Standaard domotica 4300 – €4500
Verwarming 1000 – €1500 extra
Alarmsysteem 1800 – €2500 extra
Audio 2500 – €3000 extra

Zelf doen of installeren laten?

Door de verscheidenheid aan systemen is het raadzaam om een professional je domoticasysteem te laten installeren. Vakmannen zorgen ervoor dat alle domotica naadloos op elkaar werkt en leveren altijd garantie op de geïnstalleerde producten. De arbeidskosten vormen slechts dertig procent van de totaalprijs, dus als je niet zo’n doe-het-zelver bent kun je het beste een bedrijf inschakelen.

Besparingstips bij de installatie van een domoticasysteem

Je kunt uit meerdere merken van domoticasystemen kiezen, maar heb je een beperkt budget is het handiger niet te kiezen voor de A-merken maar voor een budgetmerk. Maak altijd eerst een vergelijking wat betreft prijs-kwaliteitverhouding, want ook bij domotica geldt dat goedkoper niet altijd beter is. Als je met een klein budget werkt, kun je altijd ervoor kiezen eerst een standaard domoticasysteem te laten plaatsen, waarna je uitbreidt wanneer je daar geld voor hebt. Je kunt ook juist kiezen voor meerdere installaties tegelijk, omdat dit op den duur goedkoper is dan verschillende installaties over een langere tijdsperiode. Ook kun je bij de specialist kiezen voor iemand uit de buurt, omdat dit voorrijkosten bespaart.

Alarmsysteem en domotica

Wanneer je kiest voor een uitgebreid alarmsysteem, dan sluit dit naadloos aan in je domoticasysteem. Dit houdt in dat je alarminstallatie ook op afstand bestuurbaar is. Denk bijvoorbeeld aan de scherpe camerabeelden van je camerabewaking, die je kunt bekijken op afstand. Of denk aan de bewegingssensoren, die automatisch zowel de alarmcentrale als jou kunnen attent maken met een waarschuwingsbericht bij onheil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

5x Valse vooroordelen alarmsysteem

Een alarmsysteem installeer je niet zomaar. Als je wilt dat deze je

6x Tips alarmsysteem kopen

Het aanschaffen van een alarmsysteem doe je natuurlijk niet zomaar. Allereerst zal

Moet je wel of geen abonnement afsluiten bij je alarmsysteem?

Dat het veiliger is om een alarmsysteem in je woning te installeren,