Informatie en advies over alarmsystemen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een alarmsysteem, ook wel een alarminstallatie genoemd, is een elektronisch apparaat dat een alarm geeft bij gevaarlijke gebeurtenissen. Voorheen werden alarmsystemen alleen gebruikt bij diefstal, maar huidige alarminstallaties detecteren eveneens brand, persoonlijk alarm, et cetera. Een goed alarmsysteem is aangesloten op een particuliere alarmcentrale. Dit soort alarminstallaties vind je meestal in belangrijke gebouwen, maar nu ook vaker in woningen en voertuigen. Wanneer bij dit alarmsysteem een alarm afgaat, belt de centralist met bijvoorbeeld de bewoner, sleutelhouder of politie, die dan op het alarm afgaan om te kijken wat er aan de hand is.

Hoe werkt een alarmsysteem?

De meeste alarminstallaties schakel je in of uit met een codebedieningspaneel bij de ingang of uitgang van een gebouw of woning. Er zijn ook andere manieren waarop je een alarmsysteem kunt bedienen, namelijk door middel van sleutels, badges, handherkenning, vingerherkenning of oogherkenning. In een alarmsysteem zitten detectoren. Je hebt oftewel detectoren die bespeuren of een deur of raam opengaat oftewel detectoren die middels sensoren beweging registreren. Hierna gaat het alarm af. Dit kan ook een stil alarm zijn. Hierbij hoor je geen alarm af gaan, maar de politie ontvangt wel een alarmbericht.

Waarom moet je kiezen voor een alarminstallatie?

Het hebben van een alarminstallatie heeft een groot aantal voordelen. Ten eerste verhoog je met een alarmsysteem de waarde van je huis, wat handig is als je ooit je huis wil verkopen. De aanschaf van een alarmsysteem, zeker in een particuliere woning, hoeft niet duur te zijn. Het waarborgt de veiligheid van je huis tegen schade en diefstal. Inbrekers schrikt het hebben van een alarmsysteem af, waardoor het alarm een preventieve werking heeft. Het heeft natuurlijk ook een reactieve werking, namelijk als een inbreker is binnen gedrongen dan gaat het alarm af en dit jaagt de inbreker weg. Tevens kan een inbreker zo gemakkelijker gearresteerd worden door de politie. Ook geven sommige verzekeraars korting op de premie van bijvoorbeeld je inboedelverzekering, omdat het risico op inbraak daalt als je een alarminstallatie hebt.

Hoe doe je een alarmsysteem aansluiten?

Draadloze alarmsystemen kun je kopen bij de doe-het-zelfzaken en deze kun je zelf gemakkelijk monteren aan de muur. Bij bekabelde of hybride alarmsystemen moet je de montage laten doen door een professioneel bedrijf, want deze alarmsystemen moeten op je elektriciteitsnetwerk worden aangesloten. Dit is wel een permanent systeem met geen onderhoudskosten. Een draadloos systeem werkt op wifi en batterijen, welke wel van tijd tot tijd vervangen moeten worden.

Wat kosten de alarmsystemen?

De precieze prijs van een alarminstallatie is afhankelijk van jouw woning en je behoeften. Ook het budget dat je eraan wil besteden, bepaalt welk systeem je kiest. In de onderstaande tabel zie je welke kosten je hebt bij de aanschaf van een alarmsysteem. Daarnaast zie je wat deze kosten bedragen en waar je eigenlijk voor betaalt.

Tabel 1. Kostenposten, prijzen en inhoud alarmsystemen

Kostenposten Prijs Inhoud
Basis systeem Tussen €100 en €850 Bewegingsdetectoren, raammagneten, alarm en bedieningspaneel.

Zelf installeren

Professioneel systeem Tussen €950 en €2000 Op maat gemaakt alarmsysteem

Geïnstalleerd door professional

Raambeveiliging Tussen €40 en €200 Zelf plaatsen of door specialist
Camera’s Tussen €250 en €1250 Plaatsing door specialist
Brandmelders Tussen €20 en €30 Per stuk

Exclusief montagekosten

Abonnement alarmcentrale 15 per maand Alarmcentrale ziet wanneer alarm bij je afgaat en onderneemt actie

Kosten besparen

Als je geen aanspraak kunt maken op een subsidieregeling voor de installatie van je alarmsysteem, dan kan dit een flinke investering zijn. Toch zijn er manieren om de kosten te drukken. Kies bijvoorbeeld niet voor een systeem op maat. Er zijn veel standaard doch complete alarminstallaties op de markt te vinden, die je door een beetje online te vergelijken voor een leuke prijs kunt aanschaffen. Tevens kun je bij een standaard alarmsysteem vaak zelf de montage voor je rekening nemen. Dit bespaart arbeidskosten. Daarnaast bieden sommige verzekeraars korting aan op de premie, die je betaalt voor bijvoorbeeld je inboedelverzekering.

De normering van de alarminstallaties

Alarmsystemen moeten voldoen aan strenge eisen. Dit is ook wel logisch, want ze moeten de gebruiker een gegarandeerde veiligheid en betrouwbaarheid kunnen aanbieden. Een betrouwbare alarminstallatie zal het keurmerk NEN dragen. Wanneer je deze norm ziet, weet je dat je alarmsysteem uitgebreid getest is en voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen.

Top vijf van de beste alarmsystemen van 2020

Andere gecertificeerde merken van alarmsystemen zijn: WoonVeilig, Somfy, Gigaset en Eminent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over de alarmsystemen in je huis

Een alarmsysteem, ook wel een alarminstallatie genoemd, is een elektronisch apparaat dat

Een veilig huis: schaf een alarmsysteem aan!

Veel Nederlanders gaan over tot het aanschaffen van een alarmsysteem om zo

Moet je wel of geen abonnement afsluiten bij je alarmsysteem?

Dat het veiliger is om een alarmsysteem in je woning te installeren,