Informatie en advies over alarmsystemen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel Nederlanders gaan over tot het aanschaffen van een alarmsysteem om zo de waarde van het huis te verhogen, maar ook ter beveiliging van het pand. Een alarmsysteem hoeft niet veel te kosten en daarnaast heb je keuze uit een ruim aanbod aan soorten alarmsystemen. Maar wat is het nut van een alarmsysteem eigenlijk, wat kost een alarmsysteem en wat komt er allemaal kijken bij het beveiligen van een huis met een alarmsysteem? Lees verder en je komt het allemaal te weten.

Het nut van een alarmsysteem

Een alarmsysteem kan zeer handig zijn om diefstal en inbraak te voorkomen. We kunnen in Nederland jaarlijks uitgaan van ruim 100.000 inbraken. Hierbij maakt het niet uit of je waardevolle spullen hebt staan in huis of niet, het is altijd een verstandig idee om een alarmsysteem aan te schaffen ter beveiliging. Een alarmsysteem voorkomt dat inbrekers binnen kunnen komen, met alle gevaarlijke gevolgen van dien. Inbrekers schrikken namelijk sneller af als het huis beveiligd is en je hebt als bewoner meer gemoedsrust, ook als je aan het slapen bent.

Soorten alarmsystemen

We kennen een aantal soorten alarmsystemen. De meest voorkomende soorten alarmsystemen op de markt zijn als volgt:

  • Een eenvoudig alarmsysteem: Bij inbraak gaat er middels de bewegingssensor die beweging heeft geregistreerd een hard geluidssignaal af, zowel in als buiten het huis. Op deze manier wordt de inbreker weggejaagd.
  • Een uitgebreid alarmsysteem: Hierbij wordt het systeem ook op een alarmcentrale aangesloten, welke direct in wordt geschakeld als het alarm afgaat zodat de beveiliger langs komt om te kijken of alles in orde is.
  • Een geavanceerd alarmsysteem: Het gaat om een uitgebreid alarmsysteem maar met extra functionaliteiten waaronder branddetectie, een direct beeld door middel van camera’s en dergelijke.
  • Een alles-in-1 systeem: Bij alles-in-1 systemen gaat het om een aanvullende dienst als je een bepaald internetpakket afneemt.

Alarmsystemen zijn verder ook te categoriseren in draadloos alarmsystemen, alarmsystemen die bedraad zijn en hybride alarmsystemen.

Prijsopbouw alarmsysteem

De prijs van een alarmsysteem wordt voor 67% opgebouwd door de materiaalkosten. Dit komt omdat er flink wat apparatuur nodig is voor de installatie van een alarmsysteem. Je kunt verder rekenen op 30% aan arbeidskosten voor de installatie van het systeem en 3% aan kilometerkosten.

Kosten alarmsysteem

Het valt niet altijd mee om de exacte kosten voor het aanschaffen van een alarmsysteem te bepalen aangezien het om maatwerk gaat. Elke situatie is hierbij anders, maar de kosten hangen voornamelijk af van wat voor soort systeem je kiest. Hieronder tref je een gemiddeld kostenplaatje van een alarmsysteem aan de hand van het soort systeem:

 

Soort alarmsysteem Kosten
Bekabeld basissysteem €1.250
Draadloos basissysteem €800
Bekabeld uitgebreid systeem €1.750
Draadloos uitgebreid systeem €1.250
Hybride alarmsysteem €1.100

 

Abonnementskosten alarmsysteem

De kosten voor het afnemen van een abonnement op een alarmsysteem bestaan voor 50% uit de apparaten zoals de detectoren, de sirenes, de sensoren, de gasmelders en de camera’s. Denk hierbij ook aan de software voor het systeem. Daarnaast bestaan de abonnementskosten voor 25% uit de koppeling aan de centrale waarbij gebruik wordt gemaakt van professionele medewerkers en moderne computersystemen. Je kunt uitgaan dat 15% van de kosten van een abonnement aan de certificering uitgaat en dat 10% bestemd is voor het aansluiten van het abonnement. Hieronder tref je een indicatie van de kosten voor een maandabonnement:

 

Soort systeem Kosten
Basis systeem €16 – €22
Uitgebreid systeem €23 – €35
Luxe systeem €26 – €52

Camera prijzen alarmsysteem

Ga je direct voor camerabewaking als je een alarmsysteem gaat laten installeren? Dan kan je uitgaan dat je voor een dummy camera gemiddeld €25 betaalt, voor een draadloze, een dome of een analoge camera €150 en een infrarood camera €230. Ga je liever voor een IP camera, dan kost dit ruim €250. De kosten kunnen nog meer stijgen naarmate je kiest voor extra apparatuur en extra camera’s.

Extra opties

Naast alle bovengenoemde opties kan je nog uit verschillende extra functionaliteiten kiezen als je een alarmsysteem laat installeren. Denk zo aan een rookmelder, te koop voor €15 – €75 per stuk, een sprinklerinstallatie voor €30 – €55 per vierkante meter of een bewegingsmelder voor €55 tot €255 per stuk. Wil je het systeem ook voorzien van een overvalknop, dan betaal je €70 – €135 per knop en voor toegangscontrole betaal je minstens €175.

Een geschikt alarmsysteem kiezen

Ben je op zoek naar een alarmsysteem, kies dan een geschikt systeem door het vragen van twee belangrijke vragen. Je moet ten eerste bepalen of je gaat voor een draadloos, een bekabeld of een hybride systeem. Daarnaast dien je te kiezen in hoeverre je een basis systeem wilt kopen of liever een uitgebreid alarmsysteem. Weet je het niet helemaal zeker? Schakel dan het advies in van een erkend vakman.

Besparen op een alarmsysteem

De aanschaf van een goed alarmsysteem kan vrij duur zijn, zeker als je kiest voor een uitgebreid systeem met meerdere functionaliteiten en veel apparatuur. Gebruik de onderstaande tips als je de kosten van een alarmsysteem zo laag mogelijk wenst te houden:

  • Vergelijk eerst meerdere offertes voor je een keuze maakt.
  • Kies een standaard systeem in plaats van een systeem op maat.
  • Installeer het alarmsysteem zelf om op de arbeidskosten te besparen.
  • Check of de buren ook een alarmsysteem willen laten installeren.
  • Ga op zoek naar speciale acties en aanbiedingen op alarmsystemen.
  • Koop tweedehands camera’s en apparatuur tegen een lage prijs.

Wil je het veiligheidsgevoel van de bewoners in huis vergroten en nare situaties voorkomen met inbrekers? Dan is het verstandig om een alarmsysteem te laten installeren om je pand zo veel mogelijk te beveiligen. De kosten hoeven niet hoog te zijn afhankelijk van je wensen en budget en daarnaast kan je uit een ruim aanbod aan soorten systemen en functionaliteiten kiezen. Weet je niet zeker welk systeem het meest geschikt is in jouw situatie? Dan kan je bij een specialist terecht voor deskundig advies over de verschillende mogelijkheden. Maak een vergelijking van offertes van specialisten en kies vervolgens de specialist uit die je het meest aanspreekt qua prijs en kwaliteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Hardrock jaagt inbrekers weg bij dit alarmsysteem

Wanneer je besluit een alarmsysteem te nemen in je huis, dan zul

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten alarmsysteem

Met een goed alarmsysteem kun je inbraken voorkomen en branden tijdig detecteren.

Hoe kan een alarmsysteem geïntegreerd worden in een domoticasysteem?

Op een niet dure manier kun je jouw woning prima beveiligen met