Informatie en advies over alarmsystemen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waar je vroeger alleen maar een alarmsysteem in je huis installeerde als een alarm ter voorkoming van inbraak, worden tegenwoordig alarminstallaties voor meerdere doelen gebruikt, zoals een waarschuwing bij brand of als bedieningspaneel voor rolluiken, verwarming, et cetera. Daarom begint een optimale bescherming van je huis met de aanschaf van een alarmsysteem.

Wat zijn de voordelen van een alarminstallatie?

Een alarmsysteem in huis hebben, heeft een aantal voordelen. Ten eerste is een alarmsysteem niet per se prijzig en je beveiligt er toch je huis enorm ermee. Het voorkomt (preventieve werking) en het brengt inbrekers sneller naar het gerecht, doordat de politie sneller kan optreden (reactieve werking). Daarnaast verhoog je met een alarmsysteem de waarde van je huis, wat handig is als je ooit je huis wil verkopen. Ook geven sommige verzekermaatschappijen korting op de premie van je inboedelverzekering, omdat een alarminstallatie de risico op diefstal en schade aan je huis vermindert.

Welke verschillende soorten alarmsystemen zijn er?

Je hebt verschillende soorten alarminstallaties, variërend van standaard tot een bijna James Bond-achtige uitgebreide installatie. Er zijn in feite drie soorten: een bekabelde, een draadloze en een hybride alarmsysteem. Deze soorten kun je nog in de variaties standaard en professioneel/uitgebreid pakken. In tabel 1 zie je de verschillende types alarmsystemen met gemiddelde prijs wat ze kosten.

Tabel 1. Soorten alarminstallaties in de verschillende uitvoeringen en de prijzen wat ze kosten

Soort alarmsysteem Uitvoering Gemiddelde prijs
Bekabeld Standaard 1200
Bekabeld Professioneel 1700
Draadloos Standaard 50
Draadloos Professioneel 1200
Hybride 1000

Wat is het verschil tussen de standaard en de professionele uitvoering van een alarmsysteem?

Een basis alarminstallatie bevat slechts de noodzakelijke onderdelen om je huis te beveiligen, namelijk een centraal bedieningspaneel, sensoren voor de deuren, sensoren voor de ramen en een alarm. Een uitgebreid alarmsysteem bevat de elementen van de basis installatie, maar wordt uitgebreid met:

  • Aansluiting van je alarmsysteem bij de alarmcentrale
  • Afstandsbediening
  • Bewegingsmelder
  • Buitensirene
  • Camerabewaking
  • Communicatiekiezer
  • Integratie bij het domoticasysteem
  • Raammagneten
  • Rookmelder

Brandbeveiliging en inbraakbeveiliging in een

Wanneer je een rookmelder bij je alarmsysteem hebt zitten, dan is deze ook automatisch aangesloten bij de alarmcentrale. Dit heeft als voordeel dat ook bij brand meteen hulpdiensten en de juiste personen ingelicht worden. Dit bespaart tijd en kan op die manier bij brand levens redden. Zelfs wanneer je op vakantie bent, dan worden de hulpdiensten ingeroepen. Tevens vertellen veel alarmsystemen, wanneer het tijd wordt om je rookmelder te vervangen. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je rookmelder functioneert en je huis beschermd is tegen brandgevaar.

Camerabewaking plaatsen in je woning

Het plaatsen van camera’s werkt vaak preventief. Wanneer inbrekers camera’s zien hangen, gaan ze meestal niet door met hun klus. Daarnaast zijn de beelden van camera’s door de huidige technologieën zo scherp dat inbrekers meestal opgespoord kunnen worden door de helderheid van de camerabeelden. Je kunt uit verschillende camera’s kiezen:

  • Camera’s met nachtzicht: ideaal voor wanneer je jouw kostbare inboedel buitenshuis hebt staan. Zelfs zonder licht kun je de dieven vastleggen op camera.
  • Buiten camera’s: camera’s die zo ontworpen zijn dat ze bestand zijn tegen weersinvloeden
  • Inzoombare en bestuurbare camera’s: deze worden vaak gebruikt bij winkels en bedrijven, omdat je bij verdachte handelingen kan inzoomen en zo precies kan mee kijken wat er gebeurt.
  • Deurcamera’s: subtiele kleine camera’s die geïnstalleerd worden aan je deurspion. Ook kun je deze camera’s in je deurbel plaatsen.
  • Wifi camera’s: deze draadloze camera’s werken op een internetverbinding en verbinden de opgenomen camerabeelden door naar je laptop, smartphone of tablet.

Bekabeld, draadloos of hybride?

Elke alarminstallatie heeft zo zijn voor- en nadelen. Hieronder volgen per besturingssysteem deze voor- en nadelen op een rijtje.

Een bekabeld alarmsysteem

Een bekabeld alarmsysteem heeft als voordeel dat deze goedkoop is. Deze alarminstallaties zijn veelal betrouwbaar en hebben een lange levensduur. Een groot nadeel is dat de bekabelde systemen afhankelijk zijn van stroom. Valt de stroom uit, dan werkt je alarmsysteem niet. Door de vele kabels is het eveneens moeilijk dit systeem te installeren.

De draadloze alarminstallatie

Een draadloze alarminstallatie kun je gemakkelijk installeren. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met het wegwerken van alle kabels, aangezien via radiogolven gecommuniceerd wordt. Hierdoor kun je deze systemen ook gemakkelijker uitbreiden van standaard naar uitgebreid. Een nadeel is dat deze installaties werken op batterijen, die vaker vervangen moeten worden. Tevens kan het zijn dat de apparaten, wanneer ze werken op dezelfde frequentie, elkaar verstoren.

Het hybride alarmsysteem

Het hybride alarmsysteem is een combinatie van een bekabeld en draadloos alarmsysteem. Het hoofdsysteem werkt op stroom, maar eventuele uitbreidingen aan je systeem kun je draadloos eenvoudig op het hoofdsysteem aansluiten. Daarom is een hybride systeem zeer betrouwbaar. Een nadeel is dat er minder modellen van verkrijgbaar zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Laat je goed adviseren door diverse installateurs

Door de toename van criminaliteit is een alarmsysteem absoluut geen overbodige luxe

Een zo goed mogelijke beveiliging van je huis begint met een alarmsysteem

Waar je vroeger alleen maar een alarmsysteem in je huis installeerde als

Hardrock jaagt inbrekers weg bij dit alarmsysteem

Wanneer je besluit een alarmsysteem te nemen in je huis, dan zul